Of je nu een mkb-netwerk inricht, een complete serverruimte beheert of je thuisnetwerk professioneel wilt inrichten: de juiste patchkast kiezen is belangrijk voor de betrouwbaarheid van elk netwerk. Maar met zoveel formaten, uitvoeringen en opties vind je het misschien lastig om een keuze te maken. Geen zorgen! We leggen je uit wat belangrijk is en geven je praktische tips. Na het lezen van deze blog ken je de verschillen en weet je welke kast je moet kiezen.
Hoeveel units heb ik nodig? Welke hoogte?
Elke serverkast of patchkast heeft een bepaalde hoogte, deze wordt aangeduid in "U" (unit) of in "HE" (hoogte-eenheid).
Hierin geldt de volgende vuistregel: 1U = 1HE = 1,75 inch = 4,445 cm.
Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een 18U patchkast, dan kun je in deze kast dus 18 units plaatsen. Omdat ook bij netwerkapparaten - zoals ethernet switches of servers de hoogte in u's wordt aangegeven, kun je eenvoudig berekenen hoe hoog de patchkast moet zijn.
Voorbeeld:
Je hebt volgende apparaten:
- een server van 4U,
- een switch van 1U,
- een patchpaneel van 1U,
- en een kabelgoot van 1U.
Hoe hoog moet de patchkast minimaal zijn? 4 + 1 + 1 + 1 = 7U.
Tip: Plan bij de benodigde hoogte minstens 20% vrije ruimte in. Hierdoor kun je de kast flexibler inrichten en heb je ruimte voor toekomstige uitbreidingen.
Je kunt een wandkast kiezen met een hoogte van 4U (280 mm) tot en met 27U (1400 mm). Staande patchkasten zijn er met een hoogte van 12U (720 mm) tot en met 47U (2200 mm).
Welke serverkast breedte heb ik nodig?
Onze server- en patchkasten hebben een breedte van 600 of 800 mm. Welke breedte je kiest, maakt voor het plaatsen van de apparaten geen verschil, want beide kasten hebben voor de bevestiging 19 inch profielen. 19 inch is de hart-op-hartafstand tussen het profiel links en rechts in de kast. 19 inch is omgerekend 48,26 cm. De breedte 600 of 800 mm geeft de buitenmaat aan. Het gaat dus om de vrije ruimte naast de profielen.
Je kiest een 600 mm brede patchkast als je niet veel kabels hebt die je in de patchkast moet wegwerken.
Een 800 mm brede patchkast biedt extra ruimte waardoor de installatie eenvoudiger wordt. In deze kast heb je veel ruimte voor het kabelmanagement. Bovendien heeft de 800 mm brede patchkast reeds in elke hoek een verticale kabelgoot.
![]() |
![]() |
Hoe diep moet mijn serverkast zijn?
De diepte van een patch- of serverkast is 600, 800, 1000 of 1200 mm. Dit is de buitenmaat. De binnenmaat is circa 5 cm minder dan de buitenmaat. Lees in onze blog De inbouwdiepte van onze wand- en serverkasten wat de exacte binnenmaat is. Welke maat je nodig hebt, is afhankelijk van de diepte van je netwerkapparaten. Vergeet niet het apparaat op te meten inclusief de stekkers. Tel hier altijd nog minimaal 5 tot 10 cm extra ruimte bij op zodat er aan de achterkant vrije ruimte voor kabels en luchtcirculatie is.
- 600mm diepe serverkasten
- 800mm diepe serverkasten
- 1000mm diepe serverkasten
- 1200mm diepe serverkasten
Wanneer kies je voor een wandkast?
Wandkasten hebben een compact formaat. Daardoor kun je ze bijna overal plaatsen. Ze zijn de perfecte oplossing voor het veilig opbergen van kleine apparatuur. Hierdoor zijn ze bijzonder geschikt voor thuisnetwerken en kleinere bedrijfsnetwerken. Onze wandkasten zijn leverbaar in 450 mm en 600 mm diepte.
Wandkasten met een diepte van 600mm diep zijn er in 2 uitvoeringen: met volledige inbouwdiepte en kantelbare wandkasten.
Kantelbare wandkasten bestaan uit twee delen: een frame en een zwenkbaar kastgedeelte. Het frame is 150 mm diep en zit vast aan de muur. Het zwenkbare gedeelte is 450 mm. Het voordeel van een zwenkbare wandkast? De achterzijde van de netwerkapparaten blijft ook na montage bereikbaar. Dat vereenvoudigdt de montage en het onderhoud.
Let op: Bij een kantelbare wandkast is de maximale inbouwdiepte 450mm!
![]() (Foto: kantelbare wandkast - bovenaanzicht) |
Welke deur moet ik kiezen?
Je kunt kiezen tussen een glazen deur of een geperforeerde deur.
Een glazen deur kies je als je voornamelijk kabels patcht in de kast. Daarom wordt een kast met glazen deur ook een patchkast genoemd. Er zijn dan geen apparaten in de kast die veel warmte afgeven. Denk bijvoorbeeld aan patchstroken met een telefoniecentrale. De patchkast met glazen voordeur heeft aan de achterzijde een dichte stalen deur. Deze kast dempt het geluid goed en zorgt ervoor dat minder stof in de kast komt.
Een geperforeerde deur zorgt voor betere ventilatie. Deze kast gebruik je als je servers in de kast plaatst. Daarom noem je deze kast een serverkast. De achterdeur is ook geperforeerd. Vanaf een hoogte van 42U hebben deze serverkasten een splitdeur (2-delige) aan de achterzijde.
Patchkast voor thuis
Een patchkast voor thuis is ideaal als je je netwerkapparatuur - zoals modem, router, NAS of switch - netjes en veilig wilt opbergen. Met een compacte wandkast of een kleine 12U vloerstaande patchkast houd je alles overzichtelijk én tegen stof beschermd. Bovendien is een thuis patchkast geluidsarm en geschikt voor uitbreiding, bijvoorbeeld als je later slimme apparaten toevoegt. Zo ben je klaar voor de toekomst – zonder kabelchaos.
Voordelen van onze serverkasten
Onze kasten bieden je veel gebruiksgemakken. Ze hebben onder andere:
- Ventilatiegaten in de bodem- en dakplaten.
- Kabelinvoer aan de boven- en onderkant. Op deze manier kies je zelf waar de kabels binnenkomen.
- Sloten in de voordeur, achterdeur en zijpanelen. Per slot krijg je 2 sleutels.
- 20 kooimoeren voor het monteren van diverse accessoires in de 19 inch profielen. Deze bevestig je het makkelijkst met een kooimoer super tool en een gereedschap voor kooimoeren.
- 4 hoogteverstelbare stelpoten voor het waterpas plaatsen van de patchkast.
Dit zijn onze meestgekochte patchkasten