UTP kabels
UTP kabel kopen?
De UTP kabel is het drijvende hart in iedere netwerksamenstelling. Zonder UTP kabel kan de apparatuur die aangesloten zit op deze kabels niet voorzien worden van een netwerksignaal. Best belangrijk wanneer je graag een netwerkverbinding zoals WiFi wil gebruiken. UTP-kabels zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, maar wat is nu het verschil?
De kracht van de kabel
Een UTP kabel kent verschillende categorieën, de categorie van de kabel geeft aan hoe krachtig de kabel is. De meest voorkomende categorieën op dit moment zijn Cat5e, Cat6, Cat6a en Cat7.
CAT5e bekabeling
De Cat5e kabel is de oude standaard wanneer het gaat om utp kabel. Hoewel deze kabels nog zeer veel worden gebruikt, voldoet deze steeds minder aan de huidige standaarden op het gebied van netwerkbekabeling. Deze kabel is in staat gegevens over te brengen met een snelheid van 1Gbit per seconde, bij doorvoersnelheden van 100 megahertz. Is dit wat jij wilt kopen? Klik dan hier om ons volledige aanbod CAT5e UTP kabels te bekijken.
CAT6 bekabeling
Met snelheden van 1Gbit per seconde, bij doorvoersnelheden van 250 megahertz, behoort de Cat6 kabel tot de huidige standaard netwerkbekabeling. De hogere doorvoersnelheid maakt dat er veel meer data tegelijkertijd over de kabel verzonden kan worden. Is dit wat jij wilt kopen? Klik dan hier om ons volledige aanbod CAT6 UTP kabels te bekijken.
CAT6a bekabeling
Cat6a kabel behoren tot de nieuwe, standaard bekabeling. Dit type UTP kabel is namelijk in staat gegevens over te brengen met snelheden van 10Gbit per seconde bij doorvoersnelheden van 500 megahertz. Niet alleen maakt dit dat de Cat6a kabel geschikt is voor 10-Gbit apparatuur, ook is deze kabel uitermate geschikt voor gebruik in combinatie met glasvezel. Is dit wat je wilt kopen? Klik dan hier om ons volledige aanbod CAT6a UTP kabels te bekijken.
CAT7 bekabeling
Een van de nieuwste utp kabels op de markt is de Cat7 kabel. Cat7 kent over het algemeen dezelfde eigenschappen als Cat6a kabels, echter is de doorvoersnelheid nog hoger. Cat7 kabels kennen namelijk een doorvoersnelheid van wel 600 megahertz! Hierdoor kan er nog meer data tegelijkertijd over de kabel worden verzonden. Is dit wat jij wilt kopen? Klik dan hier om ons volledige aanbod CAT7 UTP kabels te bekijken.
Een heel kort overzicht van de verschillen:
Kort gezegd zit het verschil tussen een CAT5e-kabel en een CAT7-kabel dus in de snelheid en de hoeveelheid data (ook wel bandbreedte genoemd) een netwerkkabel kan overdragen. Hoe hoger de categorie, hoe meer data en hoe sneller het verloop van deze data gaat.
- Cat5e: 1.000Mbps (1Gbit) / 100Mhz
- Cat6: 10.000Mbps (10Gbit) / 250Mhz
- Cat6a: 10.000Mbps (10Gbit) / 500Mhz
- Cat7: 10.000Mbps (10Gbit) / 600Mhz
Wil je meer of een gedetailleerdere uitleg? Dat vind je hier.
UTP, STP of FSTP, daar zit ook nog verschil tussen!
Netwerkkabels verschillen niet alleen in categorie, ook de inhoud kan verschillend zijn. De inhoud van een utp kabel wordt vaak aangegeven met de afkortingen UTP, STP of FTP. Naast deze afkortingen zijn er ook nog andere afkortingen.
- UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. UTP wil dus zeggen dat elke ader bestaat uit 1 paar van 2 delen (kleur en kleur-wit). De gehele kabel is onafgeschremd en is dus niet voorzien van een extra laag folie of ander materiaal.
- STP staat voor Shielded Twisted Pair. Alle aderparen zijn beschermd met gevlochten materiaal om de gezamenlijke aderparen heen.
- FTP staat voor Foiled Twisted Pair. Dit betekent dat de aderparen ‘foiled’ zijn en dus zijn de aderparen allemaal per paar gewikkeld in een extra laag alluminimum folie.
Door de utp kabel te voorzien van een extra laag folie of een (gevlochten) bescherming ga je storing, en dus dataverlies tegen. Liggen de ethernetkabels naast stroom- en COAX-kabels, dan is het heel verstandig om te kiezen voor een shielded, foiled of zelfs een shielded foiled kabel. Wil je weten welke kabel jij moet hebben? Klik hier.
Stugge of soepele kabels?
Wanneer je zoekt naar een netwerkkabel krijg je vaak ook de keuze tussen een kabel met een soepele of stugge kern. Er ontstaat vaak verwarring wanneer deze vraag gesteld wordt. De met de term stug (solid) of soepel (stranded) bedoelen we de kern van de utp kabel en dus niet de hoeveelheid buigzaamheid. Welke kabel jij nodig hebt, hangt af van hetgeen dat je wilt bereiken of wilt doen met de kabel.
Wanneer heb je een soepele kern nodig?
Wanneer aan beide zijdes van de kabel voorzien moet worden van connectoren, dan is een soepele kern goed advies. De reden hiervoor is dat de geleider van de connector, een soort puntmesjes, compleet door de ader heen gaan en er zo gegarandeerd en een zo optimaal mogelijke verbinding is.
Wanneer heb je een soepele kern nodig?
Je hebt een utp kabel met stugge kern nodig wanneer je het gaat gebruiken op een LSA strook. De stugge kern zorgt voor betere hechting en een goede verbinding. Ook wanneer je de ene zijde wilt monteren op een LSA strook en de andere zijde wilt voorzien van een connector, dan is een stugge kabel een goed idee.Wil je meer uitleg over stugge of soepele kabels? Dat vind je hier.
Ben je van plan een internetkabel te kopen?
Wanneer precies weet welke utp kabel je nodig hebt en deze graag direct wilt kopen en snel in huis wilt hebben, dan ben je bij ons zeker aan het juiste adres. We hebben een ruim assortiment kabels die vaak direct vanuit ons magazijn geleverd kunnen worden. Plaats je de bestelling voor 16:00 uur? Dan overhandigen we deze vaak dezelfde dag nog aan onze vervoerders. Als zij dan net zo snel zijn als wij, heb je je pakketje vaak de volgende dag in huis.
Weet je niet precies welke utp kabel je nodig hebt? Ook dat is voor ons geen probleem. Wij bieden je professioneel advies en garanderen de beste service. De juiste kabels zijn van cruciaal belang en daarom helpen we je graag bij het maken van de juiste keuze die voor jouw situatie geschikt is. Heb je dus vragen of wil je toch een (beetje) extra uitleg of informatie? Schroom je dan niet en neem vooral contact met ons op. Bij Patchkast.com zitten we klaar om je vraag te beantwoorden en je verder te helpen!
FAQ's over utp-kabels