Je hebt bij aanschaf van een serverkast niet alleen keuze uit verschillende hoogte maten, maar ook uit twee type deuren. Namelijk een glazen deur of geperforeerde deur. Maar, welke moet jij kiezen? Wat zijn de verschillen? En wat heeft deze keuze met netwerkapparatuur te maken? In dit artikel geven we tips voor het kiezen van de juiste deur. Want, dit is belangrijker dan je misschien denkt.
Wanneer je een serverkast koopt, wil je bewust alle apparatuur centraal en veilig opbergen. Door alles rondom het netwerk te centraliseren, blijft het geordend en toegankelijk voor medewerkers. Dit is al een stap in richting van een goed IT-netwerk.
In de serverkast plaats je alles rondom het IT-netwerk. Denk aan routers, servers en (heel) veel kabels. Wanneer deze apparaten aanstaan, geven ze warmte af. Deze warmte moet de serverkast kunnen verlaten om beschadigingen aan de apparaten te voorkomen. Dit gebeurt door middel van een ingebouwde ventilator óf geperforeerde deuren.
Extra tip: orden alle inkomende en uitgaande kabels met gekleurde kabelriemen voor goed overzicht of gebruik onze kwalitatieve UTP bekabeling.
Serverkast met glazen voordeur
De eerste optie is een serverkast met glazen voordeur. Het kopen van een patchkast met glazen deur heeft 3 voordelen.
Een strak design
De kast heeft een glazen voordeur en een achterdeur van standaard plaatstaal. De deur heeft een stevig, stalen frame met kleine ventilatiegaten. Daartussen zit een glasplaat van helder glas. Hierdoor heeft de kast een strak design.
Geluiddempende werking
Een glazen deur dempt ook geluid van apparatuur. Dit maakt het mogelijk om een serverkast in een kantoortuin of andere werkomgeving te zetten, zonder dat het hinder veroorzaakt.
Minder stof
Nog een voordeel van glazen deuren is dat er aanzienlijk minder stof in de serverkast terecht komt dan bij een serverkast met geperforeerde deuren. Scheelt weer schoonmaken.
Ventilator tegen oververhitting
Zoals je eerder al las, geven sommige apparaten veel warmte af. En deze warmte moet de kast verlaten. Bij een kast met een glazen voordeur kan dit met een ingebouwde ventilator-unit. Het grote voordeel hiervan is dat je kiest voor een kast met strak design, geluiddempende werking en toch de apparatuur kunt laten afkoelen.
Heb je voornamelijk apparatuur met minimale warmteontwikkeling? Dan is een ventilator in een serverkast met glazen voordeur doorgaans niet nodig.
Serverkast met geperforeerde voordeur
De tweede optie is een serverkast met een geperforeerde voor- en achterdeur. Dit zijn metalen deuren met een gaatjes patroon. Hierdoor is de kast “open” en kan de warmte van de apparaten de kast gemakkelijk verlaten.
Het grote voordeel van het kopen van een Patchkast met geperforeerde deuren is dat er via de voor- en achterdeur natuurlijke koeling en ventilatie ontstaat. Je hebt dus geen extra ventilator nodig. Door de geperforeerde deuren komt er wel meer stof in de kast en op de apparatuur terecht. Deze kast is ook minder geluiddempend. Maar, wanneer de serverkast in een afgesloten ruimte staat, is dit minder van belang.
Gevaren hoge temperatuur in serverkast
Dat warmte de serverkast kan verlaten is heel belangrijk. Servers produceren bijvoorbeeld veel warmte en kunnen hierdoor oververhit raken. Wanneer dit gebeurt, kan het gehele IT-netwerk (tijdelijk) plat komen te liggen. Dit is een gevaar voor de organisatie en brengt een vervelende kostenpost met zich mee.
De voor- en nadelen op een rijtje
We ondersteunen graag zo goed mogelijk bij het maken van een keuze tussen glazen of geperforeerde deuren. Daarom staat hierover een handige tabel met alle voor- en nadelen.
Eigenschap |
Glazen deur |
Geperforeerde deuren |
Natuurlijke ventilatie |
Enigzins |
Ja |
Geluiddempend |
Ja |
Nee |
Voorkomt stof |
Ja |
Nee |
Afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de functionele werking van de serverkast, koop je met behulp van bovenstaande eigenschappen een goede serverkast.
Serverkast met split achterdeuren
Een andere variant op de serverkast is een patchkast met split deuren. Splitdeuren bestaan uit twee geperforeerde delen. Dit zijn 800 mm brede patchkasten met een hoogte van 42U of 47U. Kasten met split achterdeuren zijn een perfecte uitkomst voor grotere bedrijven waar vaak een speciale IT/serverruimte is ingericht.
Ruimte efficiëntie
In een serverruimte staan vaak meer IT-gerelateerde spullen. Daarom moet de beschikbare ruimte efficiënt ingericht worden. Dit kan doordat kasten met splitdeuren dichter tegen de achterwand kunnen staan. Dit is lastiger bij gewone serverkasten met achterdeuren van 80 cm breed. Splitdeuren bestaan uit twee delen, wat betekent dat de deuren minder ruimte in beslag nemen wanneer deze open staan.