Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld?
Dezelfde dag verzonden!

Door onze ruime voorraad verzenden we snel alle bestellingen. Is een product niet op voorraad? Dan zoeken wij altijd naar een passende oplossing, waardoor je alsnog de bestelling op tijd ontvangt. 

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar
vanuit ons 5000m2 magazijn

In Almelo (Nederland) vind je ons kantoor en 5000m2 magazijn. We importeren en distributeren alles vanaf één locatie. In het magazijn slaan we grote voorraden op waardoor we snel bestellingen verzenden. 

 

Professioneel advies

Ons team helpt graag met het vinden van de juiste producten of het geven van advies. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur, per telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat.

 

Voor particulier en zakelijk
Whitelabel pakbon op zendingen

We leveren aan particulieren en zakelijke klanten. Jouw zakelijke zending kan worden voorzien van transparante tape en een pakbon met eigen logo en bedrijfsgegevens. Neem contact met ons op voor ons partnerprogramma, per telefoon (074 - 852 6448) of e-mail ([email protected]).

Voordelen inklappen
  • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
  • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
  • ✔ Professioneel Advies
  • Whitelabel verzenden

Wat is een patchkast?

Een patchkast of serverkast is eigenlijk niet anders dan een veilige en centrale opslagplaats voor netwerkapparatuur als servers, patchpanelen, {blog_ethernet_switches}, etc. Het komt dan ook vaak voor dat de patchkast(en) het kloppende hart van een bedrijfsnetwerk vormen, want van hieruit wordt het netwerk aangestuurd en bevinden zich de server met daarop de back-up van alle bestanden.

Wat is een patchkast? Een patchkast of serverkast is eigenlijk niet anders dan een veilige en centrale opslagplaats voor netwerkapparatuur als servers, patchpanelen, {blog_ethernet_switches}, etc. Het komt dan ook vaak voor dat de patchkast(en) het kloppende hart van een bedrijfsnetwerk vormen, want van hieruit wordt het netwerk aangestuurd en bevinden zich de server met daarop de back-up van alle bestanden.

Een serverkast met geperforeerde deuren vormt dus een belangrijke basis voor een stabiel en betrouwbaar IT netwerk. Het beschermt de servers en andere netwerkapparatuur tegen onder andere oververhitting, stoten, diefstal, stof, vuil en andere invloeden van buitenaf. Een ander voordeel is dat alle apparatuur netjes bij elkaar op één plek gemonteerd en geïnstalleerd kan worden. Het zorgt voor overzicht en dat u efficient kunt werken aan uw netwerk.

Waar komt de naam patchkast vandaan?

De naam patchkast is voortgekomen uit patchen, oftewel een verbinding maken met het netwerk door het aansluiten van UTP-kabels op een patchpaneel en om zodoende met behulp van een ethernet switch weer een netwerksignaal naar verschillende plekken in een gebouw te sturen. Aangezien de patchkast de perfecte huisvesting is voor o.a. de router, patchpanelen en switches, en hier dus de verbindingen worden gelegd, is deze naamgeving snel gevonden.

Een patchkast wordt ook een (19 inch) serverkast, 19 inch kast, netwerkkast, 19 inch rack of serverrack genoemd. De aanduiding 19 inch is afgeleid van de standaard breedtemaat die in de ICT wereld gehanteerd wordt.

De verschillende formaten

Wat is een patchkast?

De keuze voor het juiste formaat is van groot belang. Serverkasten zijn verkrijgbaar in 19 inch en 10 inch varianten. De 19 inch modellen kunnen weer onderverdeeld worden in staande kasten, wandkasten en mini serverkasten. Het formaat van de serverkast zal grotendeels afhangen van de grootte van het netwerk.

In grotere gebouwen staan vaak meerdere patchkasten verspreid over het gebouw. De reden hiervoor is omdat de UTP bekabeling vanaf de werkplek naar de patchkast in de regel niet langer mag zijn dan 100 meter. Langere afstanden zorgen voor kwaliteitsverlies van het signaal. De verschillende patchkasten worden dan meestal middels glasvezel met elkaar verbonden. Dit vormt de ruggengraat van het IT netwerk.

10 inch of 19 inch?

De afmeting 10 of 19 inch heeft betrekking op de montageprofielen in de netwerkkasten. Een patchkast is standaard voorzien van profielen voor het eenvoudig monteren van de apparatuur middels speciale kooimoeren.

Wereldwijd wordt deze standaard breedte afmeting gehanteerd van 10 inch of 19 inch. Met name 19 inch (48,26 cm) is een veel gebruikte breedtemaat voor onder andere servers, patchpanelen, ethernet switches, maar ook professionele audio- en visuele apparatuur. Het grote voordeel hiervan is dat de apparatuur altijd zal passen, waar het ook is ingekocht. Zo komt de installateur, netwerkbeheerder of uzelf niet voor verrassingen te staan en ontstaan er geen verwarringen.

Een 10 inch serverkast is prima geschikt voor thuisgebruik en kleinschalige netwerken. Ze nemen weinig ruimte in en zorgen ervoor dat ook een klein netwerk tóch kan worden voorzien van een veilige opslagplek voor (10 inch) netwerkapparatuur.

Hoogte-eenheden (HE) / Units (U)

De hoogte van serverkasten wordt bepaald door middel van hoogte-eenheden. Dit komt voort uit het feit dat er voor netwerkapparatuur, net als de breedte, een standaard hoogte-eenheid is vastgesteld. Deze hoogte wordt uitgedrukt in Units (U) of als hoogte-eenheden (HE). Eén U is altijd 1,75 inch (4,445 cm) hoog. De hoogte van netwerkapparatuur, en daarom ook serverkasten, wordt gemeten per U (= 1,75 inch) en kan in tegenstelling op de breedte wel variëren. Zo kan een server 1U hoog zijn, maar ook bijvoorbeeld 3U hoog zijn. Door deze standaardisering kan heel eenvoudig berekent worden hoe hoog een patchkast moet worden, oftewel hoeveel Units er op de montageprofielen in de kast nodig zijn. De hoogte kan oplopen tot 47U. In het schema hieronder is te zien welke buitenafmeting er bij welke hoogte eenheid hoort.

Hoogte aanduiding op de 19 inch profielen in de patchkast

Hoogte wandkasten (U/HE) Hoogte buitenafmeting
6U 368mm
9U 500mm
12U 635mm
15U 770mm
18U 900mm
Hoogte mini patchkasten  
12U 635mm
15U 770mm
Hoogte staande kasten  
18U 1000mm
22U 1200mm
27U 1400mm
32U 1600mm
37U 1800mm
42U 2000mm
47U 2200mm

 

600mm en 800mm brede patchkasten

Verschil 600mm en 800mm brede patchkast

Ondanks de standaard breedtemaat van 19 inch, hebben de 19 inch kasten toch verschillende buitenafmetingen. De kast kan namelijk 60 centimeter of 80 centimeter breed zijn. Echter de montageprofielen ín de patchkast staan altijd 19 inch van elkaar zodat de 19 inch apparatuur altijd perfect past. De reden dat er toch twee verschillende breedtematen verkrijgbaar zijn komt bij de 800 mm varianten ten goede aan extra werkruimte die beschikbaar is naast de profielen. Hierdoor is de apparatuur makkelijker in de kast te monteren. Is er echter minder ruimte ter beschikking voor de patchkast, dan kan er altijd gekozen worden voor een 600 mm brede variant.

Dieptemaat

Naast de breedte van 600 mm of 800 mm kan ook de de diepte van patchkasten variëren. Afhankelijk van de hoogte en breedte zijn ze leverbaar met een diepte van 600 mm, 800 mm, 1000 mm of 1200 mm. De reden hiervoor is dat er voor de diepte van netwerkapparatuur geen standaard geldt wat dus betekent dat dit per apparaat kan verschillen. Ook kan er hierdoor rekening gehouden worden met luchtcirculatie in de kast en dat er gekozen kan worden voor een exemplaar waarbij er geen kabels in de beknelling komen.

Snelle warmteafvoer of geluid reducerend?

Glazen voordeur, metalen achterdeur

Bij de aanschaf van een patchkast is het niet alleen belangrijk om te kijken naar het juiste formaat, maar ook het type deur is een belangrijke factor. Er zijn twee type voordeuren, namelijk een glazen deur of een geperforeerde deur (metalen deur met gaatjes patroon).

In de regel geldt dat de glazen deur de voorkeur heeft als geluidsreductie vanuit de kast belangrijk is, bijvoorbeeld als de patchkast zich in een kantoorruimte bevindt. In dergelijke ruimtes is het vaak ook stoffiger dan in bijvoorbeeld een speciale serverruimte. Het voordeel van een glazen deur is ook dat deze stofontwikkeling in de kast verminderd. Patchkasten met een glazen voordeur zijn meestal uitgevoerd met een metalen achterdeur.

Geperforeerde deuren

De geperforeerde deur geniet de voorkeur als er een goede ventilatie en warmteafvoer in de kast gewenst is. Servers kunnen veel warmte produceren en daardoor oververhit raken. Oververhitting kan het gehele computernetwerk in een organisatie (tijdelijk) lam leggen en dit zorgt bij menig bedrijf voor een hoge kostenpost. Dankzij het open gaatjes patroon van de geperforeerde deur kan warmte sneller de kast verlaten en wordt een natuurlijke doch effectieve koeling/ventilatie in de kast gecreëerd. Om dezelfde reden wordt ook geadviseerd om altijd minimaal één U vrije ruimte boven en onder een server in de patchkast te reserveren voor een goede warmteafvoer.

"Stand-alone" of gekoppeld?

Voorgemonteerde patchkasten worden altijd geleverd met demontabele zijpanelen voor "stand-alone" gebruik. De kast kan dus op zichzelf in een ruimte geplaatst worden. Echter vragen grote netwerken vaak om meerdere patchkasten. Deze kunnen dan aan elkaar gekoppeld worden middels speciale koppelingssetjes. Wanneer meerdere kasten aan elkaar gekoppeld worden, dan kan er gekozen worden om de zijpanelen te verwijderen. Dit gebeurt vaak bij de installatie van een "Cold Corridor".

De levering van een patchkast

Patchkasten kunnen ongemonteerd en voorgemonteerd geleverd worden. Ongemonteerde varianten dienen zelf in elkaar gezet worden. Dit is handig als de kast in een ruimte komt te staan met een smalle doorgang, of op een verdieping waarbij er geen lift ter beschikking is.

Echter in de meeste gevallen worden serverkasten voorgemonteerd geleverd. Dit wil zeggen dat de kast op zich (de basis) al in elkaar is gezet. Optionele accessoires en apparatuur dient altijd nog achteraf in de kast gemonteerd te worden.

Over ons

Professioneel advies

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? We helpen je graag verder. Je bereikt ons op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur:

 

  • bel ons op +31(0)74-852 6448,
  • stuur ons een e-mail, of
  • chat live met ons.

Tot 25 jaar garantie

Op alle server- en patchkasten en passieve accessoires uit ons assortiment geldt een garantietermijn van 25 jaar. Alle actieve componenten kennen een garantietermijn van één jaar. Wanneer het artikel in goede staat is en normaal wordt gebruikt, garanderen we dat het apparaat naar verwachting blijft werken. Je bent dus verzekerd van kwaliteit én garantie.

Snelle verzending

Als je op werkdagen voor 16:00 uur bestelt, verzenden we je bestelling nog dezelfde dag. We hebben altijd meer dan 100.000 artikelen op voorraad: serverkasten, 19-inch accessoires zoals patchpanelen, Ethernet-switches en utp- en glasvezelkabels. We kunnen je bestellingen dus heel snel verzenden; naar je bedrijfsadres, rechtstreeks naar je klant met een white label of direct bij je thuis.

Opmerkingen

Geen opmerkingen