Het aarden van een patchkast is belangrijk voor de veiligheid én de prestaties van het netwerk. Met een correcte aarding bescherm je de apparatuur tegen elektrische storingen en voorkom je gevaarlijke situaties. In deze gids lees je hoe je stap voor stap een patchkast of serverkast veilig aardt.
Waarom is aarden belangrijk?
Aarding zorgt ervoor dat elektrische lading veilig wordt afgeleid. In een patchkast of serverkast betekent dit dat alle geleidende delen (zoals deuren en zijpanelen) verbonden zijn met de aarde. Als je patchkast geen goede aarding heeft, kunnen statische ladingen, elektromagnetische storingen of spanningsverschillen schade veroorzaken aan netwerkapparatuur, zoals switches, patchpanelen en servers.
In 3 stappen een patchkast aarden
Gebruik bij het aarden van patckasten altijd het meegeleverde aardingsset. Hiermee verbind je de deuren en zijpanelen met het aardsysteem van de kast.
Zo ga je te werk:
1. Binnenin de kast zitten aardepennen op de deuren en zijpanelen.
2. Bevestig de ene kant van de aardingskabel aan het frame en de andere kant aan de deur of het zijpaneel.
Let op! Schroeven alleen HANDVAST aantrekken zodat de oogjes niet breken!
3. Herhaal dit met alle vier kabels.
Risico’s bij een slechte patchkast aarding
Een onvoldoende geaarde serverkast of patchkast kan leiden tot:
- Elektrische schokken
- Schade aan apparatuur → hoge reparatiekosten
- Verstoorde netwerkprestaties door storingen
- Brandgevaar bij blikseminslag of spanningspieken
- Boetes bij het overtreden van de wet- en regelgeving
Onze meest gekozen server- en patchkasten
Al onze server- en patchkasten worden inclusieve aardingsset gelevert. Zie hier de meest gekozen Server- en patckasten.
Aarding volgens DIN-normen
In Nederland moeten netwerken voldoen aan de NEN-normen NEN 1010, NEN-EN 50174 en NEN-EN 50310. Volgens deze regels moet elke netwerkinstallatie worden aangesloten op de potentiaalvereffening (min. 25mm²). Dit zorgt ervoor dat er geen spanningsverschillen ontstaan. Dat maakt de installatie veiliger en voorkomt storingen.
Niet voldoen aan deze regels? Als deze voorschriften voor de correcte potentiaalvereffening van elektrische installaties, inclusief serverkasten, niet worden nageleefd, kan dit leiden tot juridische gevolgen en aansprakelijkheidsrisico's.
Stappenplan: Serverkast aarding
1. Planning en voorbereiding
Voordat je begint met aarden, is een duidelijk plan belangrijk. Kies één centrale aardingspunt of aparte punten per component. Controleer ook de lokale voorschriften. Houd rekening met alle kabels, aansluitdozen en benodigde materialen (zoals aardingsrails, kabelschoenen en aardingsdraden).
Handige accessoires voor de voorbereiding:
2. Kies de juiste aardingsmaterialen
Voor het aarden van een serverkast heb je kwalitatief hoogwaardige materialen nodig. Kies bij voorkeur aardingskabels van koper voor een optimale geleidbaarheid. Zorg ervoor dat alle aansluitingen goed bereikbaar zijn en gebruik passende schroeven en klemmen. Onze patchkasten en serverkasten worden geleverd met een aardsingsset. Met deze set verbindt u de zijwanden, de voor- en achterdeur voor aarding van de gehele kast.
Accessoires voor het aarden van een serverkast
3. Patchpanel aarden in je serverkast
Aard ook alle actieve componenten in je patchkast. Dit zijn switches, patchpanels, servers en andere netwerkapparatuur. Sluit deze aan op de aardingsrail in de kast. Let ook op een goed kabelmanagement — zo blijft je installatie veilig én overzichtelijk.
4. Controle en onderhoud
Na de installatie van de aarding controleer je alle verbindingen. Voer regelmatige inspecties uit zodat je zeker weet dat je patchkast op de juiste manier geaard is. Corrosie of andere beschadigingen kunnen risico's opleveren.
Extra tip: zorg voor orde in je patchkast
Bij een goed geaarde patchkast hoort ook een nette bekabeling. Goed kabelmanagement zorgt voor overzicht, snellere probleemoplossing en een professionele uitstraling.
FAQ's over aarding patchkast