Glasvezel wordt steeds populairder en biedt veel voordelen, maar wat houdt het eigenlijk in? In dit artikel leggen we uit wat glasvezel is, hoe het werkt en wat er gebeurt tijdens de installatie. Lees snel verder voor alle informatie die je nodig hebt.
Wat is glasvezel?
Glasvezel is een dunne draad van glas die wordt gebruikt om data te transporteren via lichtsignalen. Hierdoor is internet via glasvezel vele malen sneller dan internet via koperdraad. Het grote voordeel van glasvezel is dan ook de hoge internetsnelheid en de betrouwbaarheid van de verbinding.
Hoe werkt de installatie van glasvezel?
Als je glasvezel wilt aansluiten, wordt er eerst gekeken of er een geschikte aansluiting aanwezig is in jouw omgeving. Vervolgens wordt er een glasvezelkabel tot aan de meterkast aangelegd. Daarna wordt er een mediaconverter in de meterkast geplaatst, die het signaal omzet naar een bruikbaar internetsignaal.
Welke producten heb je nodig voor de installatie?
Om de installatie compleet te maken heb je enkele producten nodig, zoals een router en eventueel een switch. Om de utp-kabels van je televisie, laptop of acces point aan het glasvezel netwerk aan te sluiten, heb je een converter nodig. Deze zet het kopersignaal van je utp-kabels om in glasvezel - of glasvezel in een koper signaal.
Wil je in een paar klikken alle producten bestellen? Bekijk dan de handige snelstart set die is samengesteld door onze productspecialist.
Snel upload en download met glasvezelaansluiting
Als je aan het zoeken bent naar een snelle en betrouwbare internetverbinding, ben je misschien geneigd te kiezen voor een coaxkabel van de radio en TV. Maar onthoud dat deze technologie zijn beperkingen kent en niet dezelfde snelheid biedt voor up- en downloads.
Bij glasvezel daarentegen kun je met gemak synchroon up- en downloaden met bijzonder hoge snelheden tot wel 1000Mbps. Glasvezel gebruikt licht om data over lange afstanden te transporteren. Dit maakt het mogelijk om gigantische hoeveelheden informatie in een oogwenk door je netwerk te sturen. En dat is nog maar het begin van de voordelen van glasvezel. De kwaliteit van de verbinding is ook veel beter, want glasvezel is niet gevoelig voor invloeden van buitenaf.
Zo werkt glasvezel in de meterkast
Gezien de vaak grote afstanden, wordt er vrijwel altijd singlemode glasvezel kabel toegepast waarbij er gebruik wordt gemaakt van bidirectionele technologie. De bidirectionele technologie maakt duplex verkeer mogelijk. Dit betekent dat data kan worden verzonden en ontvangen over dezelfde kabel en daardoor meer bandbreedte - en dus snelheid - oplevert.
Van FTU naar glasvezel modem
Wanneer het signaal over de glasvezel kabel naar jouw woning of pand wordt gestuurd, komt het binnen via een FTU (Fiber Termination Unit). Een FTU is eigenlijk het startpunt van het interne netwerk dat je thuis of op kantoor hebt. Het wordt gebruikt om de glasvezelkabel die van buiten komt te verbinden met de kabels in je huis.
Wanneer je een kabel aan wilt leggen vanaf jouw glasvezel modem naar bijvoorbeeld een ethernet switch of router kan dit gewoon met cat6 patchkabels.
Snelstart set glasvezel in huis
Heb je vragen over bovenstaande uitleg? Neem dan contact op met onze binnendient. Snap je hoe de glasvezelinstallatie werkt? Bestel dan direct hieronder de benodigde producten, zodat je snel geniet van razendsnel internet.
Glasvezel bekabeling kopen
Ben je klaar voor supersnel internet, thuis of op kantoor? Bestel dan bij ons de juiste utp-kabels en glasvezel kabels. Om de installatie netjes weg te werken, kopen mensen vaak serverkasten en patchkasten.